Talouden raportointi
Tunne talouden lukujen taustat
Organisaation taloushallinto on jatkuvasti datan äärellä. Sen lisäksi, että tiimi tarvitsee tarkan näkymän talouden tietoihin, he tarvitsevat myös ymmärryksen lukujen taustoista. Pyyntöjä satelee myös muualta organisaatiosta, tieto on talouden ammattilaisten takana. Myytti taloushallinnon ammattilaisten arjesta Excelin syövereissä on usein edelleen totta: jotta organisaation taloudesta saadaan luotettava kokonaiskuva, talousjärjestelmien dataa on tarkasteltava useista kulmista ja yhdisteltävä muuhun liiketoimintatietoon. Aikaa kuluu, paine kasvaa ja riski manuaalisen työn virheisiin on suuri.
Modernit talousjärjestelmät tarjoavat valmiita, visuaalisia raportointityökaluja, joiden avulla talouden tietoja pääsee tarkastelemaan valituilla rajauksilla. Näkymä talouden mittareihin on usein aivan toimiva, jos yleiskuva riittää. Tietojen yhdistely ja näkökulmien lisääminen vaatii räätälöintityötä – tai tietojen jatkokäsittelyä toisissa järjestelmissä. Vanhemmissa talouden järjestelmissä tieto on taulukkomuotoista, visualisointi ja tarkempi perehtyminen vaatii tietojen tuomista Exceliin.
Analytiikka-alustalle tuotu talousdata mahdollistaa tarkemman tietojen analysoinnin ja juuri organisaation tarpeisiin osuvat seurannat. Lisäksi tiedon käyttäjille voidaan tehdä juuri heidän tarvitsemiaan näkymiä ja työkalut omatoimiseen datan tutkimiseen ilman suoraa pääsyä lähdejärjestelmään.
Valmis konsepti talouden raportointiin ja analytiikkaan – räätälöitävissä sinun tarpeisiisi
Pengonin talousraportointi rakennetaan vastaamaan asiakkaan yksilöllisiä tarpeita. Se perustuu talouden raportoinnin peruskonseptiin, jossa tuloksen, taseen ja rahoituksen avainmittarit on koottu ylätason dashboard-näkymään. Kutakin mittaristoa voi tarkastella halutuin rajauksin ja porautua aina yksittäisen tapahtuman tasolle. Visualisoidut näkymät auttavat muutosten ja trendien tunnistamisessa sekä poikkeamien havaitsemisessa.
Kun perusrunko ja talouden raportoinnin malli on olemassa, se on helposti muokattavissa asiakkaan liiketoiminnan tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi konsernirakenteessa voidaan seurata toimintaa yli yhtiörakenteiden ja tarkastella eliminointeja yhtiöiden välisessä toiminnassa; kustannuspaikkoja, tilejä tai yksiköitä voidaan ryhmitellä tai talouden tunnuslukuja seurata rullaavan ajanjakson suhteen. Tai vaikkapa katelaskentaan voidaan ottaa mukaan myös työtuntiseuranta.
Helppo liikkeellelähtö
Talouden raportointia tehdään jokaisessa organisaatiossa – tavalla tai toisella. Liikkeellelähtö entistä edistyksellisempään, automaattisempaan ja läpinäkyvämpään talouden analytiikkaan tehdään nykytilanteen pohjalta: mitä nyt raportoidaan, kenelle, millä tiedoilla ja miten raportit tuotetaan. Kartoitetaan, mitkä tiedot saadaan helposti ja automaattisesti, mitä joudutaan tuottamaan manuaalisesti. Nykytilanteen pohjalta tehdään vaiheittainen suunnitelma etenemisestä: tavoitteena automaattisesti päivittyvät, sen hetken tilanteeseen pohjautuvat näkymät esimerkiksi johdon, hallituksen tai liiketoimintojen tarpeisiin.
Tarkenna näkymää talouden tilaan
Pengonin ratkaisu talouden analytiikkaan:
Mahdollistaa useita tarkastelunäkökulmia
Vertailu joustavasti eri ajanjaksojen välillä
Datan rikastaminen muiden järjestelmien tiedoilla esim. katelaskennan tarkentamiseksi
Skenaario- ja ennustetyökalut, budjetointi
Trendien ja poikkeamien tunnistaminen
Konsernilaskennan ratkaisut
Käyttäjätarpeisiin räätälöidyt näkymät
Hälytykset ja poiminnat
Automaattiset raporttien jakelut
Esimerkkejä tietolähteistä
Taloushallinto: Procountor, Netvisor, Fennoa, Fivaldi, Heeros
Palkkahallinto: Mepco, Sympa, Sonet, Dynamics 365
Asiakkaiden kokemuksia
Mustankorkean taloushallintoon lisää tehoa analytiikalla
”Aiemmin taloushallinnon järjestelmästä tuotiin tietoa Excel-taulukoihin – se lisäsi manuaalista työtä ja aiheutti versionhallinnan vaikeuksia. Nyt kaikki data on samassa järjestelmässä, ja jokainen näkee tiedoista aina saman version” Tiina Pakarinen, Mustankorkea Oy
Tiedolla johtaminen tuo Toyota Tammer-Autolle kilpailuedun markkinoilla
”Talouspäällikkömme käytti aiemmin ainakin viikon kuukaudesta työtehtäviin, joihin nyt BI-järjestelmän ansiosta kuluu enää noin yksi päivä kuukaudessa”, Toyota Tammer-Auto, Jussi-Matti Kuusi